EKONOMI POLITIK

Piyasa Analizleri

Ana Sayfa | Kitap | Piyasa Analizleri | Televizyon Programi | Altin | Avrupa Birligi | Bankacilik | Enerji - Petrol | Enflasyon | Gelir Dagilimi | Iktisat Bilimi Tartismalari | Kalkinma | Kapitalizm | Makroekonomi | Maliye | Rekabet - Marka | Tesvikler - Devlet Yardimlari | Uluslararasi Kuruluslar | Ulkeler | Kuzey Afrika ve Ortadogu | Duyurular | Önerilen Siteler | Veriler | Iletisim

Finasal Yönetim ve Finansal Piyasalar - Yöneticiler için kitabını pegem.net'den satın al!

 
Bu hafta piyasalarda neler olacak?
 
Pazartesi, 14 Mart 2011 - MURAT KAYKUSUZ
 
Libya ve bölge ülkelerdeki ayaklanmalar tüm dünyada endişeyle izlenirken, Cumartesi günü Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem, Japonya'yı yasa boğdu. Deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle onbinlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Depremde yüzbinlerce kişi evsiz kaldı. Depremin Japon ekonomisine maliyetinin 15 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Zaten uzun süredir resesyonda olan Japon ekonomisini bu depremle birlikte daha zor günler bekliyor.
 

14 Mart 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

6

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

9

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

 

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de ekonomik ve politik risklerde bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Petrol fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak TCMB'nın enflasyon beklentilerini yukarı doğru revize etmesi beklentileri arttı. Enflasyondaki artış ve seçim ekonomisinin uygulanması hiç kuşkusuz Türk ekonomisindeki kırılganlığın artmasına neden olacak. Bu nedenle, önümüzdeki haftalarda ekonomik risk seviyesi yüksek riske (7 puan) yükselebilir. Bölgesel ekonomik ve politik risk bu haftaya da çok yüksek risk seviyesinde başlıyor (9 puan). Komşularla ilişkilerimizde önemli bir değişiklik yok. Hem ekonomik risk (5 puan), hem de politik risk (6 puan) normal risk seviyesinde. Küresel ekonomik risk giderek çok yüksek risk seviyesine yaklaşıyor. Özellikle dünyanın hâlâ ikinci büyük ekonomisi olan Japon ekonomisinin deprem ve sonrasındaki tsunami nedeniyle gördüğü zarar, küresel bazda da olumsuz etkilerini gösterecek.

 

İMKB

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi hafta boyu yükselerek cuma günü bir önceki haftaya göre yaklaşık 2.669 puan arttı ve haftayı 63.782 puandan kapattı. Hisse senetleri geçen hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 4,37 değer kazandı. Endeksin yükselmesinde banka hisselerine olan talebin önemli bir etkisi oldu. Ayrıca, yabancı yatırımcı payının arttığını da belirtmemiz gerek. Bu hafta, endeksin ilk direnç noktası 64.300. Bu direnç hacimli bir biçimde kırılabilirse endeks 66.000 seviyesine kadar çıkabilir. İMKB'nı olduğu kadar dış borsaları da yakından takip etmekte yarar var. Çünkü, Libya ve bölge ülkelerdeki ayaklanmaların devam etmesi sonucu petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle zaten toparlanamayan dış borsalarda, bu hafta da özellikle Japon şirketlerinin hisselerinde görülebilecek satışlar sonucu düşüş trendi devam edebilir. Bu nedenle, İMKB Ulusal 100 endeksinin ilk destek noktası olan 63.000'e dikkat etmeliyiz. Eğer bu destek yüksek oranlı satışlarla kırılırsa satışa geçmek yerinde olur. Çünkü, bu desteğin ardından gelen ilk destek noktası 61.500. Bu hafta alımın uygun olmadığı görüşündeyiz.

DÖVİZ PİYASALARI

Geçen hafta dolar haftayı 1,58 seviyesinden, Euro ise 2,19 seviyesinden kapattı. Bu hafta doların 1,58 – 1,60 bantında, Euro'nun ise 2,19 – 2,21 aralığında işlem görmesini bekliyoruz. Euro / dolar paritesi beklentilerimize paralel olarak 1,39 seviyesinde bulunuyor. Euro / dolar paritesinin bu hafta da 1,38 – 1,40 bantında seyretmesini bekliyoruz.

ALTIN FİYATLARI

Londra Altın Borsası'nda haftaya 1437 dolardan başlayan altının ons fiyatı, gelen kâr satışlarının etkisiyle 1409 dolar seviyesine kadar düştü ve Cuma günü hafif bir toparlanmayla 1411,5 dolardan haftayı kapattı. Bu düşüşün geçici olduğunu düşünüyoruz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ayaklanmalar, Japonya'daki deprem gibi olumsuz haberler bu hafta altın fiyatlarında artışa neden olacaktır. Altının hızla
yükselerek ons fiyatının yeniden 1440 dolar seviyelerine gelmesini bekliyoruz.

PETROL FİYATLARI

Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 113 dolar seviyelerinde. Çok olumlu gelişmeler olmazsa, petrol fiyatları kolay kolay 100 doların altına inmez. Bu hafta petrol fiyatının 110 doların altına inmesini beklemiyoruz.

Bu hafta piyasalarda neler olacak?

Pazartesi, 07 Mart 2011 - MURAT KAYKUSUZ

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da şiddet bütün hızıyla devam ediyor. Başta Libya olmak üzere bölge ülkelerden her gün yeni ayaklanma ve şiddet haberleri geliyor. Hatta Mısır gibi olayların kontrol altına alındığı ve demokrasi sürecine geçileceği beklenilen ülkelerde bile olaylar yeniden alevlendi. Petrol fiyatları 100 doların üstünde kendisine sağlam bir yer edindi. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı cuma günü 104 doların üstüne çıktı.

Türkiye'de ise, Şubat ayı enflasyonu beklentilerin üstünde çıktı. TÜFE'de Şubat ayı enflasyonu yüzde 0,73 olarak gerçekleşti. Piyasanın beklentisi yüzde 0,64 olacağı yönündeydi. ÜFE'de ise Şubat ayı enflasyonu yüzde 1,72 oldu.

ÜFE'de piyasa beklentisi yüzde 1,30'du. Buna göre, on iki aylık ortalamalara göre TÜFE'de yüzde 7,76, ÜFE'de ise yüzde 9,23 artış gerçekleşti. Petrol fiyatlarındaki önlenemeyen yükseliş, hemen akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Bunun sonucunda, özellikle Mart ayında hem ÜFE'nin hem de TÜFE'nin Şubay ayına göre çok daha fazla artacağını söylemek yanlış olmaz. Çünkü, petrolü ithal etmek zorundayız ve petrol fiyatlarındaki yükselme her kalemdeki en önemli girdilerden biri olan akaryakıta zam yapılmasına neden oluyor ve önümüzdeki aylarda ne yazık ki bu zamlar tüketici fiyatlarına da yansıyacak. Bu değerlendirmelerin ışığında yurtiçi ekonomik riskin çok kısa zamanda yüksek risk seviyesi olan 7'ye yükselebileceği görülüyor.

7 Mart 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

6

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

9

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Yurtiçinde politik risk yine normal seviyede (5 puan). Bölgesel ekonomik ve politik riskler bu hafta da çok yüksek risk seviyesinde (9 puan). Komşularla ilişkilerimizde bir değişiklik olmazken, küresel ekonomik risk şu an için yüksek seviyede olsa da (8 puan) petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde kısa zamanda çok yüksek risk seviyesine çıkabilir. Aynı şekilde, küresel politik risk de, ayaklanmaların ve çatışmaların bölgenin dışına yayılması durumunda normal risk seviyesi üzerine çıkabilir. 

İMKB

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi geçen hafta, haftanın ilk yarısında 58.000 seviyelerine kadar düşse de beklentilerimiz doğrultusunda önemli bir kayıp göstermeyerek vuma günü bir önceki haftaya göre yaklaşık 254 puan düşerek haftayı 61.113 puandan kapattı. Hisse senetleri geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık binde 4 değer yitirdi. Bu hafta, endeksin destek noktası ilk olarak 60.000. Ancak, bu destek, bölgeden olumsuz haberler gelmesi durumunda çok kolay kırılır. Endeksin asıl önemli desteği geçen hafta da belirttiğimiz gibi 58.000 seviyesi. Geçtiğimiz hafta endeks 58.000'lerden yukarı döndü ve bize göre endeks için 58.000'de önemli bir destek noktası oluştu. İlk direnç noktası 62.000. Bu direnci geçmesi halinde 63.500'e kadar çıkabilir. Bu hafta da alım için yüksek risk devam ediyor. Endeks 62.000 seviyesini geçip 63.000'lere kadar gelirse satış yapılabilir.

DÖVİZ PİYASALARI

Geçen hafta dolar haftayı 1,60 seviyesinden, Euro ise 2,23 seviyesinden kapattı. Doların 1,60 – 1,62 bantında, Euro'nun ise 2,23 – 2,25 aralığında işlem görmesini bekliyoruz. Euro / dolar paritesi beklentilerimize paralel olarak 1,39 seviyesini geçti ve 1,40 seviyelerine kadar geldi. Bu seviyede bir düzeltme gelebilir. Euro / dolar paritesinin bu hafta 1,38 – 1,40 bantında seyretmesini bekliyoruz.

ALTIN FİYATLARI

Londra Altın Borsası'nda haftaya 1409,75 dolardan başlayan altının ons fiyatı, çarşamba günü 1435,5 dolara kadar çıktı. Cuma günü sert bir düşüşle 1418 dolara düştüyse de, gelen alımlarla haftayı 1427 dolardan kapattı. Böylece, altında kısa vadede 1420 dolar seviyelerinin önemli bir destek noktası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu hafta altının ons fiyatının 1440 dolar seviyesini test edeceğini tahmin ediyoruz. Bu seviyeyi kırması halinde altın 1450 doları hedefleyecektir.

PETROL FİYATLARI

Petrol fiyatlarında bu hafta bölgedeki olaylar şiddetini artırmazsa önemli bir dalgalanma beklemiyoruz. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 104 – 110 dolar aralığında seyredebilir.

(http://ekonomiservisi.com/index.php/murat-kaykusuz/6302-bu-hafta-piyasalarda-neler-olacak.html)

Bu hafta piyasalarda neler olacak?

Pazartesi, 28 Şubat 2011 - MURAT KAYKUSUZ

Libya'daki halk ayaklanmasının şiddetini artırması ve giderek iç savaşa dönme olasılığı nedeniyle geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarında olağanüstü artış görüldü.

Ekonomik ve Politik Riskler Tablosu

 

28 Şubat 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

6

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

9

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Bu artışın Türk ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olacak. Öncelikle hammadde fiyatlarının yükselmesini ve bunun sonucu olarak da Şubat ve özellikle Mart ayı üretici fiyat endekslerinde (ÜFE) önemli artış olmasını bekliyoruz. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, petrol fiyatlarındaki 10 dolar artışın yıllık enflasyonu 40 baz puan artırdığını açıkladı. Petrol fiyatlarındaki artış devam ederse, ne yazık ki enflasyon yeniden Türk ekonomisinin önemli sorunlarından biri haline gelebilir.  Bu olumsuz gelişme nedeniyle, Ekonomik ve Politik Riskler tablomuzda yer alan yurtiçi ekonomik risk 6 puana yükselerek yüksek risk sınırına yaklaştı. Yurtiçi politik riskte bir değişiklik olmadı, normal risk seviyesinde (5 puan). Bölgesel politik ve ekonomik risk ayaklanmalar nedeniyle geçen hafta da çok yüksek risk seviyelerinde (9 puan). Komşularımızla aramızdaki ekonomik ve politik riskler normal seviyede. Petrol fiyatlarındaki artış, işsizlik, finansal krizin devam etmesi nedeniyle küresel ekonomik risk yüksek risk seviyesinde kaldı (8 puan). Küresel politik risk ise normal risk seviyesinde (6 puan). Bu değerlendirmelerin ardından piyasalara geçelim.

 

İMKB

 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de borsa düştü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi geçen hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık 4.619 puan düşerek haftayı 61.367 puandan kapattı. Hisse senetleri geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 7 değer yitirdi. Geçen hafta endeksin 64.500’ün altına gerilediğinde satışa geçilmesini önermiştik. Beklediğimiz gibi endeks sert düşüşle 62.000 desteğini kırdı. Bu hafta, endeksin destek noktası ilk olarak 60.500. Ancak, Libya ve bölge ülkelerdeki ayaklanmaların şiddeti artarsa ve petrol fiyatlarındaki artış devam ederse bu destek çok çabuk kırılır ve endeks 58.000’in altına bile gerileyebilir. Direnç noktası ise 62.000. Bu hafta, bölgeden çok olumsuz haberler gelmezse, endeksteki düşüşün geçen haftaki kadar sert olmayacağını düşünüyoruz. Ancak, hisse senedi alımı bu belirsiz ortamda riskli görünüyor.

 

 

DÖVİZ PİYASALARI

 

Geçen hafta dolar haftayı 1,59 seviyesinden, Euro ise 2,20 seviyesinden kapattı. Bu hafta da Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan krizin dolar ve Euro fiyatlarında belirleyeceği olacağını tahmin ediyoruz. Doların 1,59 – 1,62 bantında, Euro’nun ise 2,20 – 2,23 aralığında işlem görmesini bekliyoruz. Euro / dolar paritesi ise 1,39 seviyesini test edebilir.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Londra Altın Borsası’nda 1399,5 dolardan haftaya başlayan altının ons fiyatı, Perşembe günü 1414,5 dolara kadar çıktıktan sonra Cuma günü gelen satışlarla haftayı 1402,5 dolardan kapattı. Bu hafta altının ons fiyatının 1400 – 1420 dolar aralığında seyretmesini bekliyoruz.

 

PETROL FİYATLARI

 

Libya’da ve bölge ülkelerdeki ayaklanmalar petrol fiyatlarında olağanüstü artışlara neden oldu. Suudi Arabistan’ın Cuma günü petrol üretimini 700 milyon varil artıracağını açıklamasının ardından brent tipi petrol fiyatı bir ara 111 dolara kadar düştüyse de, kısa sürede yeniden yükselişe geçti ve 113 doların üstüne çıktı. Petrol fiyatlarının bu hafta 110 doların altına düşmesini beklemiyoruz.

 

(http://ekonomiservisi.com/index.php/murat-kaykusuz/6187-bu-hafta-piyasalarda-neler-olacak.html)

 

Bu hafta piyasalarda neler olacak?
 
Pazartesi, 21 Şubat 2011 - MURAT KAYKUSUZ
 

Ekonomik ve Politik Riskler tablomuzdan yararlanarak haftalık piyasa analizimize  başlayalım.

 

21 Şubat 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

5

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

9

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

 

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Türkiye’nin yurtiçi ekonomik ve politik risklerinde bir değişiklik görülmüyor. Her iki risk de 5, normal risk seviyesinde. Bölgesel politik risk yine 9, çok yüksek risk seviyesinde bulunuyor. Kuzey Afrika ve Arap ülkelerindeki ayaklanmalar artarak devam ediyor. Özellikle Libya’da ve Bahreyn’de polis ve asker göstericilere karşı sert müdahalelerde bulunuyor. Tunus ve Mısır’da gösterilerin uzun yıllar süren iktidarlara son verdiğini gören Kaddafi ve diğer ülkelerdeki otoriter liderler, koltuklarını kaybetmemek için, göstericilere uygulanan şiddetin dozunu artırabilirler. Bölgedeki politik risk bu kadar yüksek olunca, haliyle ekonomik risk de çok yüksek risk seviyesinde olmaya devam ediyor. Türkiye’nin komşularla ilişkilerinde önemli bir değişiklik görülmüyor. Komşularımızla aramızdaki ekonomik ve politik riskler normal seviyede. Küresel anlamda ekonomik iyileşmeden bahsetmek şu an için mümkün değil. Bu nedenle, küresel ekonomik risk yine yüksek risk seviyesinde (8 puan). Küresel politik risk seviyesinde de geçen hafta bir değişiklik olmadı ve normal risk seviyesinde (6 puan). Ancak, ayaklanmaların Libya’ya da sıçramasıyla birlikte, Libya’nın çok etkili olduğu Batı Afrika ülkelerinin de bu kaosa sürüklenmesi olasılığı arttı. Bu nedenle, küresel politik risk kısa vadede bile yüksek risk seviyesine çıkabilir. Perşembe günkü yazımda Libya ve Batı Afrika ülkeleri ilişkilerini ele alacağım.  Bu değerlendirmelerin ardından piyasalara geçelim.

 

İMKB

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi geçen hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık 1.256 puan yükselerek kapanışta 65.986 puana ulaştı. Hisselerin haftalık değer artışı ortalama yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki ayaklanmaların ve politik belirsizliğin gittikçe artıyor olması nedeniyle borsada yeni alımların riskli olduğunu düşünüyoruz. Endeksin ilk desteği 64.500 seviyeleri. Bu desteğin kırılması halinde endekste sert düşüş olabilir ve 62.000 seviyesine gerileyebilir. Bu nedenle, endeks 64.500’ün altına indiğinde satışa geçilebilir. Endeksin direnç noktası ise 66.500. Çok olumlu bir gelişme olmazsa ya da bankaların hisselerinde önemli ölçüde yükseliş gerçekleşmezse endeksin bu hafta bu direnç noktasını geçmesinin zor olduğu görüşündeyiz.

 

DÖVİZ PİYASALARI

 

Geçen hafta dolar haftayı 1,58 seviyesinden, Euro ise 2,14 seviyesinden kapattı. ABD ekonomisinde görülen toparlanma özellikle özel sektörde daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Öte yandan, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin Çin’in Kasım ve Aralık aylarında 15 milyar dolar tutarında ABD hazine kâğıdını satmasının ardından, yeni bir satış yapma olasılığının ABD açısından bir risk ya da tehdit olmayacağını belirtmesi piyasaları rahatlattı. Euro Bölgesi’nde ise, Yunanistan ve İrlanda’nın ardından Portekiz de kurtarma yardımı alması yönünde baskı altında. Portekiz’in bu baskılara daha fazla direnemeyeceği ve yardımı alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Piyasalar bu durumu olumlu bir gelişme olarak algıladı ve Euro / Dolar paritesi 1,37 seviyesini zorlar hale geldi. Yurtiçinde ise Euro 2,15 seviyelerinde. Bu hafta, dolar ve Euro’nun değerinin ağırlıklı olarak Euro / Dolar paritesine göre şekilleneceğini düşünüyoruz. Tahminlerimiz doların hafta boyu 1,57 – 1,59 TL, Euro’nun 2,15 – 2,17 TL ve Euro / Dolar paritesinin 1,35 – 1,37 aralığında olacağı yönünde.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Londra Altın Borsası’nda 1357 dolardan haftaya başlayan altının ons fiyatı, hafta boyu yükselmeye devam ederek haftayı 1384 dolardan kapattı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi kriz gittikçe derinleşiyor. Altın fiyatlarındaki yükseliş kaçınılmaz görünüyor. Bu hafta altının ons fiyatı 1400 dolara yaklaşması sürpriz olmaz.

 

PETROL FİYATLARI

 

Geçen haftaki tahminimizde yanılmadık ve Brent tipi ham petrolün fiyatı 103 dolara yükseldi. Libya, Kuveyt gibi petrol ülkelerinde giderek artan ayaklanmalar bu ülkeleri politik ve ekonomik istikrarsızlığa sürükleyecek gibi görünüyor. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki yükseliş bu hafta da devam edebilir. Petrolün fiyatının bu hafta 105 doları geçmesini bekliyoruz.

 

(http://ekonomiservisi.com/index.php/murat-kaykusuz/6025-bu-hafta-piyasalarda-neler-olacak.html)

 

Bu hafta piyasalarda neler olacak?
 
Pazartesi, 14 Şubat 2011 - MURAT KAYKUSUZ
 

Ekonomik ve politik riskleri değerlendirdiğim Ekonomik ve Politik Riskler tablomuzdan yararlanarak haftalık piyasa analizimize  başlayalım.

 

Ekonomik ve Politik Riskler Tablosu

 

14 Şubat 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

5

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

9

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

 

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Türkiye açısından incelediğimizde, yurtiçinde ekonomik ve politik risk geçen haftaki gibi 5, yani normal risk seviyesinde. Bölgesel politik risk 9, yani çok yüksek risk seviyesinde bulunmaya devam ediyor. Mısır’da Hüsnü Mübarek’in görevi bırakması ve yönetimi ele alan ordunun, seçimlerin önceden planlandığı gibi Eylül ayında yapılacağını belirtmesine karşın siyasi istikrarın yeniden kurulması zaman alacak gibi görünüyor. Öte yandan, Yemen’de, Bahreyn’de, Cezayir’de yapılan gösteriler, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki halk hareketlerinin artarak devam edebileceğini gösteriyor. Bölgedeki ekonomik risk, politik riske bağlı olarak geçen hafta 9’a yükselerek çok yüksek risk seviyesine geldi. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin komşularla ilişkilerinde önemli bir değişiklik olmadı. Böylece, komşularıyla arasındaki ekonomik ve politik riskler normal düzeyini korudu. Bugün itibariyle küresel ekonomik risk geçen haftaki gibi yüksek risk seviyesindeyken (8 puan), küresel politik risk de normal risk seviyesinde (6 puan). Bu kısa değerlendirmeden sonra piyasalara göz atalım.

 

İMKB

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, haftayı bir önceki haftaya göre yaklaşık 579 puanlık düşüşle 64.730 puandan kapattı. Hisseler geçen hafta ortalama yüzde 0,89 değer yitirdi. Bankacılık sektöründeki satış baskısı ve borsadaki yabancı yatırımcı payının azalması hafta  boyunca devam etti. Bölgedeki karışıklık ve politik belirsizliğin bu hafta da İMKB’yi olumsuz etkilemesini bekliyoruz.  Endeksin 63.000 seviyesinde güçlü sayılabilecek bir desteği var. Bu desteğin kırılması halinde satışa geçilebilir. Endeksin direnç noktası ise ilk olarak 65.300 seviyesi. Bu seviyeden sonraki direnç noktası 66.500. Bu hafta, İMKB’de alım riskli olabilir. Endeksin geçen hafta olduğu gibi bu hafta da dış gelişmelere bağlı hareket etmesini bekliyoruz.

 

DÖVİZ PİYASALARI

 

Döviz piyasasında geçen hafta tahminlerimize paralel gelişmeler oldu. Dolar haftayı 1,59 seviyesinden, Euro ise 2,15 seviyesinden kapattı. Wall Street Journal’ın yaptığı ankete katılan 51 ekonomist, ABD ekonomisinin 2011 yılında, 2003 yılından bu yana görülen en hızlı büyümeyi gerçekleştireceğini belirttiler. Ekonomistler ABD ekonomisinin 2011 yılında yüzde 3,6 büyümesini bekliyorlar. Ancak, bu olumlu beklentilerin yanında ABD2deki mortgage sorununa da heniz bir çözüm bulunabilmiş değil. Obama hükümeti mortgagelara verilen devlet desteğinin özellikle kriz dönemlerinde sınırlandırılması üzerinde çalışmalar yapıyor. Devlet desteğinin azalması mortgage faizlerinin yükselmesine neden olacak. Öte yandan, ABD’de mortgageların geri ödenmesinde yaşanan sorunlara bağlı olarak, konut fiyatlarındaki düşüş de büyük bir olasılıkla devam edecek. Bu veriler ışığında, doların ABD’deki görece ekonomik iyileşmeye paralel olarak bu hafta 1,60 seviyesini geçeceğini, Euro’nun ise 2,15-2,16 aralığında işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Euro / Dolar paritesindeki beklentimiz 1,34 – 1,35 seviyeleri.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Londra Altın Borsası’nda haftaya 1347 dolardan başlayan altının ons fiyatı, cuma günü 1364 dolardan kapattı. Altının ons fiyatı hafta içinde 1365 doların üstüne çıktı. Böylece, geçen haftaki beklentimizin gerçekleşerek altının ons fiyatının 1365 dolar seviyesine geldiğini görüyoruz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki politik karışıklık ve belirsizliğin en az birkaç ay devam edeceği görülüyor. Bu nedenle, altın fiyatlarındaki yükseliş devam edebilir. Bu hafta altının ons fiyatının 1370 doları zorlayacağını tahmin ediyoruz.

 

PETROL FİYATLARI

 

Brent tipi ham petrolün fiyatı yeniden tahminlerimiz doğrultusunda bir gelişme gösterdi ve 100 dolar seviyesini geçerek 100,91 dolar oldu. Bu hafta petrol fiyatının 103 dolara kadar yükselmesini bekliyoruz.

 

(http://ekonomiservisi.com/index.php/murat-kaykusuz/5854-murat-kaykusuz.html)

 

Bu hafta piyasalarda neler olacak?
 
Pazartesi, 7 Şubat 2011 - MURAT KAYKUSUZ
 

Ekonomik ve politik riskleri değerlendirdiğim bir tablo hazırladım. Bu haftadan itibaren, piyasaları analiz ederken bu tablodan yararlanacağım.

 

7 Şubat 2011 Pazartesi

 

Ekonomik Risk

Politik Risk

Yurtiçi

5

5

Bölgesel (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika)

8

9

Komşularla İlişkiler

5

6

Küresel

8

6

 

Puanlama:   10-9 Puan:   Çok Yüksek Risk

                        8-7 Puan:      Yüksek Risk

                        6-5 Puan:      Normal Risk

                        4-3 Puan:      Düşük Risk

                        2-1 Puan:      Çok Düşük Risk

 

Tabloyu şöyle okuyabiliriz. Türkiye açısından incelediğimizde, yurtiçinde ekonomik ve politik riskin 5, yani normal risk seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bölgesel anlamda ise önce Tunus’ta, ardından Mısır’da başlayan ayaklanmalar, bölgedeki (Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika’yı Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge olarak kabul ediyoruz) politik durumu çok yüksek risk seviyesine (9 puan) getirdi. Politik risk seviyesinin çok yüksek olmasına bağlı olarak, ekonomik risk de yükseldi ve yüksek risk seviyesi olan 8’e geldi. Türkiye’nin komşularla ilişkilerinde şu anda önemli bir sorun görünmüyor. Bu nedenle, komşularıyla arasındaki ekonomik ve politik riskler normal düzeyde. Küresel anlamda ise, finansal krizin etkileri devam ediyor. Tüm dünyada işsizlikte önemli artışlar görülmekte. Şirketlerin yanında devletlerin bile batma noktasına geldiğini görüyoruz. Kriz, 2010 yılındaki şiddetini yitirir mi, şimdiden söylemek zor. Ancak, bugün itibariyle küresel ekonomik risk yüksek risk seviyesinde (8 puan). Küresel politik risk ise normal risk seviyesinde (6 puan). Bu değerlendirmeler ışığında piyasa analizlerine geçelim.

 

İMKB

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, haftayı yaklaşık 1340 puanlık yükselişle 65.309 puandan kapattı ve hisselerin geçen hafta ortalama değer artışı yüzde 3,32 olarak gerçekleşti. Mısır ve Tunus’taki ayaklanmaların devam etmesine karşın, Türkiye’nin notunun artırılacağı haberleri cuma günü İMKB’de yükselişe neden oldu ve borsa toparlandı. Bu hafta, yurtdışındaki ekonomik ve politik gelişmelerin İMKB endeksini yurtiçi gelişmelere göre daha fazla etkileyeceğini düşünüyoruz. Mısır ya da bölgedeki başka bir ülkede meydana gelebilecek olumsuz bir gelişme İMKB endeksinin hızla düşmesine neden olacaktır. Teknik olarak endeksin 63.000 seviyesinde güçlü bir desteği var. Bu desteğin kırılması halinde satışa geçmek yerinde olur. Endeksin direnç noktası ise ilk olarak 65.700 seviyesi. Bu seviyenin kırılması halinde endeks, 69.000 seviyesine kadar çıkabilir. Sonuç olarak, İMKB endeksindeki hareketin dış gelişmelere bağlı olarak şekilleneceğini tahmin ediyoruz.

 

DÖVİZ PİYASALARI

 

Merkez Bankası’nın TL ve döviz mevduat munzam karşılıklarını artırması, ardından da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ocak ayı Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) Ocak 2010 yılına göre yüzde 10,80 arttığını açıklaması, döviz talebinin yükselmesine neden oldu. Hafta içinde 1,61 TL seviyelerine gelen dolar, cuma gününü 1,59 TL’den kapattı. ABD’deki işsizlik verilerinde görülen görece iyileşme nedeniyle doların TL karşısındaki yükselişi bu hafta da devam edebilir. Doların bu hafta 1,59 – 1,62 TL bandında, Euro’nun ise 2,15 – 2,16 aralığında seyretmesini bekliyoruz. Euro / Dolar paritesinde ise büyük bir ihtimalle önemli bir değişiklik olmayacak. Beklentimiz 1,34 – 1,35 seviyeleri.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Londra Altın Borsası’nda haftaya 1333,5 dolardan başlayan altının ons fiyatı, cuma günü 1355 dolar seviyesine kadar çıktı. Altının yeniden toparlanma sürecinde olduğunu görüyoruz. Özellikle Kuzey Afrika’daki politik belirsizlik ve küresel finansal krizin etkilerinin hâlâ devam etmesi kısa ve orta vadede altına olan talebin sürmesine neden olacaktır. Altının ons fiyatının bu hafta 1365 dolara kadar çıkmasını bekliyoruz. İstanbul Altın Borsası’nda ise, uluslararası altın piyasalarındaki gelişmelere paralel olarak, altının kg fiyatının 70.000 – 73.000 TL’den işlem görmesi mümkün.

 

PETROL FİYATLARI

 

Brent tipi ham petrolün fiyatı yeniden 100 dolar seviyesine geldi. Bu hafta, petrol fiyatlarındaki artışın devam ederek 100 dolar seviyesini geçmesini bekliyoruz.

 

Bu hafta piyasalarda neler olacak?
 
Pazartesi, 11 Ocak 2011 - MURAT KAYKUSUZ
 

İMKB

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, günü 895 puan kayıpla, 67.875 puandan kapattı. Hisse senetlerinin değeri ortalama yüzde 1,30 düştü. Endeksin düşmesinde özellikle banka hisselerindeki satışlar etkili oldu. 68.000 desteğinin kırılmasıyla kâr satışları bugün de devam edebilir. Kâr satışlarının yanında, doların lira karşısında değer kazanması da endeksin düşüşünü hızlandırdı. Endeksin yeni destek seviyesi 67.000. 67.000 destek seviyesine dikkat etmek gerek. Endeks 67.000’in altına düşerse, 64.000’e kadar gerileyebilir. Eurozone’daki ekonomik sorunları bulunan ülkelerin bu hafta yapacakları tahvil ihalelerinin beklenen talebi görmemesi durumunda da özellikle gelişmekte olan ülkelerin borsalarında düşüşler görülebilir.

 

DÖVİZ PİYASALARI

 

Güne büyük bir yükselişle başlayan dolar, 1,59 TL sınırını da aşarak 1,60 TL’ye dayandı. Ancak, daha sonra gelen satışlarla

 

ALTIN FİYATLARI

 

2010 yılı içinde Londra Altın Borsası’nda 1426 dolarla tarihi zirvesini yapan altının ons fiyatı, geçen haftayı 1367 dolardan kapattı. Altın fiyatlarındaki düşüş bu hafta da devam edebilir. Ancak, bu düşüşün kademeli olacağını ve altının ons fiyatının bu hafta 1350 – 1365 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. İstanbul Altın Borsası’nda (İAB) ise altının kg fiyatında uluslararası piyasalara paralel olarak bir düşüş yaşanabilir. Fiyat aralığının 68,300 – 68,500 arasında olmasını bekliyoruz.

 

PETROL FİYATLARI

 

OPEC ülkelerinin 2010 yılının sonunda, petrol arzında artışa gitmeyeceklerini ilan etmelerinin ardından yükselişe geçen petrol fiyatlarının bu hafta da 100 dolar seviyelerini zorlayacağını tahmin ediyoruz. Brent tipi ham petrolün satış fiyat aralığı 93 – 100 dolar aralında gerçekleşebilir.